Acne behandeling

Niemand wordt blij als hij in de spiegel een puist ontdekt. Gelukkig kun je genoeg doen om van deze vervelende pukkels af te komen.

Acné is een ontsteking van de talgkliertjes in de huid. Hierdoor ontstaan mee-eters, puistjes of pukkels. Talgkliertjes zitten overal in je huid, behalve in je handpalmen en voetzolen. Deze huidaandoening komt vooral voor op plekken waar veel talgkliertjes zitten, zoals op je rug en gezicht (met name je voorhoofd en je kin). Acné is één van de meest voorkomende aandoeningen bij de mens. Iedereen heeft er wel eens last van. Het komt vooral voor tussen het 14e en 25ste levensjaar, daarom spreekt men ook wel van jeugdpuistjes, maar volwassenen kunnen er ook last van hebben. Het is een onschuldige aandoening, maar kan cosmetisch zeer storend zijn en zelfs leiden tot onzekerheid.

 

Oorzaak van acné

Meestal wordt acne veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de puberteit. Hierdoor worden de talgklieren vergroot en produceren ze meer huidsmeer (talg). Deze overmatige talgproductie kan in combinatie met dode huidcellen verstopte kliertjes veroorzaken. Dan krijg je een mee-eter. De wand hiervan kan barsten wat leidt tot een ontsteking van de huid. Deze ontsteking noem je een puist. De huid wordt op de plek van de puist uitgerekt tot deze barst. Hierdoor krijg je kleine wondjes. Als de acne ernstig is en lang duurt, kun je er zelfs littekens aan overhouden. Tijdens de puberteit neemt ook het aantal bacteriën op de huid toe. Vooral de zogenaamde Proprionibacterium acnes. Deze proprionobacterie leeft van vetzuren die voorkomen in talg. Deze bacterie is in staat enzymen te produceren die huidweefsel kunnen afbreken, en beschadigt daardoor cellen van talgklieren. hierdoor ontstaat een toegangsmogelijkheid voor andere bacteriën. Dit is denkt men naast de hormonale veranderingen de grootste oorzaak van het krijgen van acné.

Acht tips tegen puisten voor jou op een rij!

1. Goede dagelijkse gezichtsreiniging
Puisten ontstaan als de poriën in je gezicht – of elders op je lichaam – verstopt zijn geraakt. Dit voorkom je in eerste plaats door je gezicht goed schoon te houden. Dit doe je door ’s ochtends en ’s avonds je gezicht te reinigen. Het is daarbij belangrijk dat je kijkt welk type reinigingsproduct bij jouw huid past. Als je zelf niet weet of je een vette, droge, gecombineerde of normale huid hebt, dan kan een schoonheidsspecialist je dit vaak wel vertellen.

2. Intensieve reiniging van je gezicht
Naast het dagelijks reinigen van je gezicht, is het raadzaam om je gezicht met enige regelmaat intensief te reinigen. Dit doe je door ongeveer één keer in de week je gezicht te scrubben. Je verwijdert daarmee de dode huidcellen en geeft de doorbloeding van je huid een boost.
Een andere manier om je gezicht zo nu en dan intensief te reinigen is door te stomen. De damp van het hete water zorgt ervoor dat je poriën zich openen en jij je gezicht goed kunt schoonmaken. Als je je gezicht hebt gereinigd is het belangrijk om het af te spoelen met koud water of na te behandelen met een tonic. Dan sluiten de poriën zich weer. Als je dit niet doet blijven de poriën openstaan en komt er makkelijk vuil in, wat juist puistjes in de hand werkt.

3. Verwen je gezicht met een masker
Een mooi moment om een gezichtsmasker aan te brengen is nadat jij je gezicht hebt gestoomd of gescrubd. Dit omdat je poriën dan open staan en de werkende stoffen van het masker dus tot diep in de huid kunnen doordringen.

4. Evenwichtige voeding voor een mooie huid
Van chocolade, fastfood en vette vis zou je puistjes krijgen. En citroensap zou juist je huid zuiveren. Over wat voeding zou doen met je huid gaan verschillende verhalen de ronde. Het merendeel wordt afgeschreven als fabeltjes, maar toch kan het geen kwaad om je voeding een beetje in de gaten te houden als je veel last hebt van puistjes. Je zou bijvoorbeeld een tijd een voedingsdagboek bij kunnen houden om te zien of je na het eten van bepaalde producten meer last hebt van puistjes. Iedereen is het er overigens wel over eens dat voldoende water drinken wel helpt. Normaal gesproken ontdoet ons lichaam zich van afvalstoffen via vocht (zweet, plas, etc.) maar als je minder dan twee liter water per dag drinkt, zoekt je lichaam naar wegen om deze afvalstoffen af te voeren. Tegenwoordig halen we niet alle voedingsstoffen uit onze voeding. Je kunt je huid ook vanbinnen uit steunen door het slikken van voedingssupplementen, vraag bij uw schoonheidsspecialist naar de mogelijkheden?

5. Draai regelmatig een wasje
Het is niet alleen belangrijk om je lichaam goed te reinigen, maar ook om regelmatig schone kleding aan te trekken en je beddengoed te verschonen. Na een dag is tenslotte niet alleen je lichaam vuil geworden door uitlaatgassen en andere omgevingsfactoren, maar ook je kleding. Als je dus te lang dezelfde kleding draagt kan dit er voor zorgen dat je puistjes krijgt op andere delen van je lichaam. Denk hierbij aan puistjes op je rug. Daarnaast is het van belang om regelmatig je beddengoed te wassen en dan met name je kussen. Je kunt namelijk net zo goed niet je gezicht reinigen als je vervolgens je hoofd in een vies kussen legt.

6. Camoufleer alleen in geval van nood
Als je in de spiegel kijkt en een pukkel ontdekt wil je hem waarschijnlijk het liefste verstoppen onder een dikke laag make-up. Maar juist dat is eigenlijk heel onverstandig. Puistjes ontstaan doordat je poriën verstopt zijn geraakt. En dat is precies wat make-up ook doet. Zij sluiten de poriën af. Als je nou toch graag flitsend voor de dag wilt komen dan kan je natuurlijk make-up opsmeren, maar kies dan voor een variant die ademt. Als je make-up opdoet is het verstandig om bij thuiskomst meteen je make-up af te halen. Zo sluit je de huid niet onnodig lang af.

7. Neem je rust!
Als je stress hebt en/of weinig slaapt, heb je vaak ook last van een onzuivere huid. Vandaar dat je juist voor die ene afspraak waar je je al tijden zenuwachtig voor bent, opeens helemaal onder de pukkels zit. Heel vervelend omdat het juist dan erg slecht uitkomt. Zorg daarom dat je voldoende rust krijgt en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.

8. Maak gebruik van het zonlicht
Je zal vast weleens hebben gemerkt dat je in de zomer over het algemeen minder last hebt van pukkels. Dit heeft te maken met de positieve effecten van (zon)licht op onze huid. Licht doodt de bacteriën die puistjes veroorzaken, waardoor puisten verdwijnen als sneeuw voor de zon. *(Voor thuis gebruik bestaan er ook anti acne lampen)

Tot Slot: “ Laat je huid met rust”!!!!
Als je een puistje ontdekt zit je er vaak de hele dag bewust of onbewust aan. Even voelen of die pukkel er nog zit, zo nu en dan wat pulken en als je de tijd hebt je puisten één voor één uitknijpen. Niets is namelijk zo verleidelijk als aan je puisten zitten, maar juist dat is onverstandig. Want door aan je pukkels te zitten, verspreid je bacteriën en veroorzaak je vaak juist alleen maar meer puistjes. Daarbij kan al dat gepluk resulteren in lelijke littekens.

Het ontstaan van puisten is een natuurlijk proces. De hormoonhuishouding verandert, daardoor neemt de vetproductie toe. De uitgang van talgklieren kan verstopt raken en door de samenwerking met een huidbacterie kunnen pukkels ontstaan. Als zich in deze ontsteking pus vormt, is een puist geboren.
Daaraan peuteren of krabben maakt het alleen maar erger. Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren. Meestal gaat het dan om contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals sommige cosmetica. Ook mechanische druk en wrijven kunnen een bestaande acne verergeren. Denk hierbij bijv aan het dragen van pet, helm, enz.